Muza z Danii – Thorbjørn Risager

Muzyka z Danii, muzyka której warto posłuchać. 21 marca 2014 roku na rynku ukaże się ósmy album duńskiego gitarzysty, wokalisty i autora tekstów Thorbjørna Risagera i jego zespołu The Black Tornado, pod tytułem „Too Many Roads”.

Thorbjørn Risager (ur. 19 maja 1971) to muzyk, którego zainteresowania ukierunkowane są na bluesa, rock, jazz i soul. Studiował w prestiżowym Rytmisk Musikkonservatorium w Kopenhadze. W 2005 roku został wyróżniony jako najlepszy muzyk bluesowy w Danii. Duży wpływ na niego wywarli Ray Charles i BB King.
Thorbjørn Risager powiedział, że na płycie „Too Many Roads” zebrali bardzo mocne utwory, w których blues, rock i soul wtapiają się w siebie, a dźwięki są najlepsze ze wszystkich, jakie kiedykolwiek zagrali.
Obecnie zespół odbywa tournée po Europie (Szwecja, Dania, Belgia, Niemcy, Austria, Norwegia) promujące nadchodzący album. Wspaniały głos lidera, własne utwory i ciężka praca spowodowały, że zespół odnosi sukcesy w kraju i za granicą. Gra od 80 do 100 koncertów rocznie. W ciągu ostatnich dziesięciu lat stali się jednym z najlepiej sprzedających się produktów eksportowych Danii.

risager-too_many_roads_coverToo Many Roads (2014 Ruf Records):
01. If You Wanna Leave
02. Too Many Roads
03. China Gate
04. Paradise
05. Drowning
06. Backseat Driver
07. Through the Tears
08. High Rolling
09. Long Forgotten Track
10. Red Hot & Blue
11. Rich Man
12. Play On

Czas: 48:24 minut

Zwiastun wideo nadchodzącej płyty:

Skład zespołu Thorbjørn Risager & The Black Tornado: Thorbjørn Risager – voc, gtr ; Emil Balsgaard – kbds ; Peter Skjerning – gtr ; Kasper Wagner – sax ; Peter Kehl – trumpet – Søren Bøjgaard – bass ; Martin Seidelin – drums.

Dyskografia:
2004 – Live 2004
2007 – From The Heart
2007 – Here I Am
2009 – Live At The Victoria
2010 – Track Record
2012 – Dust & Scratches
2013 – Between Rock And Some Hard Blues – The First Decade
2014 – Too Many Roads

Risager-The_Black_Tornado_www1

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.