List Otwarty Zarządu PSB

Zarząd PSB: “Zapraszamy wszystkich miłośników bluesa do zapoznania się z krótkim Listem Otwartym Zarządu PSB. Zachęcamy do współpracy i popularyzacji bluesa 🙂 “.

LIST OTWARTY
Zarządu
POLSKIEGO STOWARZYSZENIA BLUESOWEGO
do środowiska miłośników bluesa
październik 2014

10410926_10152305735751883_6908442166944206335_nDrodzy miłośnicy bluesa, muzycy, organizatorzy koncertów i festiwali, przedstawiciele mediów. W połowie września odbyło się walne zebranie Polskiego Stowarzyszenia Bluesowego. na którym wybrano nowe Władze PSB. Dziękujemy poprzedniemu Zarządowi, władzom PSB oraz członkom Stowarzyszenia za pracę. którą wykonali w ubiegłych kadencjach. Dziękujemy za to wszystko, czego dokonali w ciągu ostatnich lat dla bluesa.

Skład obecnego Zarządu PSB jest bardzo zróżnicowany i szeroko reprezentuje cale środowisko. Zamierzamy działać z pasją i zaangażowaniem. Wszystkim nam zależy na tym, aby muzyka bluesowa i gatunki pokrewne miały swoje ważne miejsce na muzycznej mapie Polski, pomimo, że muzyka, którą wszyscy kochamy przywędrowała do nas z daleka i w istocie nie wywodzi się z naszej kultury. Zajęła jednak poczesne miejsce i stała się elementem światowego dziedzictwa kulturowego. Obecnie bluesa gra się na całej kuli ziemskiej.

Nasze Święto – Polski Dzień Bluesa obchodzony 16 września, w dniu urodzin B.B.Kinga z roku na rok staje się coraz bardziej widoczne w kraju. Pokazuje wszystkim, że blues jest muzyką ciągle żywą, ciekawą i wartą uwagi. Jest kulminacją działań całego środowiska bluesowego w Polsce.

Najważniejszym zadaniem dla nas wszystkich będzie kontynuacja popularyzacji bluesa, ukazywanie jego piękna i wartości. Pokazywanie, że blues „niejedno ma imię”, że jest muzyką atrakcyjną dla słuchaczy, bogatą stylistycznie, wartościową. Przy bluesie można znakomicie się bawić i spędzać wolny czas…

Chcielibyśmy, aby nasze środowisko było spójne, abyśmy działali razem, bo jest nas naprawdę mało i warto połączyć siły dla wspólnego dobra – popularyzacji muzyki bluesowej. Będziemy dążyć do tego, aby PSB było płaszczyzną współdziałania i porozumienia wszystkich, którzy tej muzyki słuchają, którzy tę muzykę wykonują, którzy tę muzykę kochają.

Naszym priorytetem w najbliższym czasie jest nawiązanie kontaktu i ścisłej współpracy z całym środowiskiem bluesowym, szczególnie z muzykami, bluesfanami, organizatorami koncertów i festiwali, mediami, stowarzyszeniami muzycznymi oraz z właścicielami lub managerami klubów. Pragniemy zaprosić Was wszystkich do współpracy!

Chcemy, aby środowisko ludzi bluesa było żywe, dynamiczne, a PSB postrzegane było jako płaszczyzna łącząca wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób czują się związani z bluesem i stylami bluesowi pokrewnymi. Niezależnie, czy działacie w dużym mieście, czy w małym ośrodku zachęcamy Was do kontaktu z nami, szczególnie młode pokolenie. Bardzo zachęcamy Was wszystkich do dzielenia się sugestiami, pomysłami, krytyką poprzez kontakt osobisty, mailowy, telefoniczny. Kontakty znajdziecie na stronie www czy Facebooku…

Liczymy na to, że efekty naszych wspólnych działań będą niebawem odczuwalne i widoczne pośrednio przez rozbudzenie zainteresowania bluesem wśród szerszego grona odbiorców, ale także bezpośrednio poprzez wspieranie Waszych inicjatyw.
Polubcie profil Polskiego Stowarzyszenia Bluesowego na FB, śledźcie nasze poczynania. Wasza aktywność będzie dla nas wszystkich wielką zachętą i dopingiem.

Zapraszamy wszystkich, którzy wyrażają chęć działania na rzecz promocji bluesa, czy to w strukturach PSB czy poza nimi. Czekamy na deklaracje wspólnego działania oraz na konkretne sugestie dotyczące współpracy. Życzmy sobie wszyscy, aby nasze działania dostarczyły nam wszystkim wiele radości i satysfakcji.

Z bluesowymi pozdrowieniami Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Bluesowego

Krzysztof “Dr Blues” Rybarczyk